Over mij - Susanne van Kan

Welkom, leuk dat je meer over mij wilt lezen! Ik vertel je graag iets over mezelf. In onderstaand verhaal neem ik je een beetje mee in de reis die ik heb gemaakt. Nu prijs ik mezelf gelukkig om als loopbaancoach anderen de goede richting op te helpen, maar voordat het zover was.... Lees maar verder! :-)

 

 

 

Twijfels. Heb ik de juiste keuze gemaakt? Ik bedoel, de baan waar ik nu ja tegen heb gezegd, is interessanter dan die ik nu heb. Daar ben ik echt wel uitgegroeid. Ik neem mezelf tenslotte wel serieus en wil verder komen. Deze nieuwe baan geeft me meer aanzien, meer uitdaging en meer verantwoordelijkheden dan ik tot nu toe had. Bij een groot bedrijf, vast vol met leuke collega’s. Klinkt goed he, feest! Waarom blijft er dan iets knagen? Waarom kan ik niet gewoon blij zijn? Waar komt de onrust vandaan die ik snel weer overschreeuw?

Twee jaar later. Ik voel me uitgeput en ben ’s ochtends al moe. Bij kleine verrassingen maakt mijn hart dubbele salto’s. De onrust die door mijn aderen giert maakt dat ik me zwak voel. Ik ben snel emotioneel, boos en verdrietig. Niet in balans en niet gezellig voor mijn omgeving. Flexibiliteit is kwijt. Ik kom op kantoor en hang mijn jas op. Vandaag maak ik een strakke planning, dan red ik het wel. Dan kan ik met mezelf leven, want ik wil blijven presteren. Al in de ochtend heb ik tranen in mijn ogen, maar ik moet niet huilen. Hooikoorts? Wat is er met me aan de hand? Niet lang daarna maakt mijn werkgever de keus voor me. Het zou beter zijn als ik ergens anders ging werken.

Mijn hart. Zij wist het al. Ze maakte het direct duidelijk, al toen ik de baan aannam. Het was die onrust, dat was het eerste signaal. Maar ik luisterde niet, want mijn hoofd was de baas. En toen ik heel lang niet had geluisterd, bleef haar echo doorgalmen in mijn lichaam en kwamen er fysieke en psychische klachten. De tranen in mijn ogen was mijn emotionele emmer die overliep. Ik begreep het niet. Maar nu begrijp ik het wel. Noem het zoals je het noemen wilt, maar ik geloof dat we een innerlijk kompas hebben: ons hart. Zeker als het aankomt op werk, is het ontzettend belangrijk om aandacht te besteden aan dit kompas. Een goede samenwerking tussen hoofd en hart is essentieel om te komen waar je wilt zijn. Want in werk waarin je past, ben je in balans, blij, gelukkig, heb je plezier en kun je flexibel met veranderingen en tegenslag omgaan.

Dit was hoe mijn loopbaan begon. Geen vliegende start, maar achteraf wel een leerzame. Uiteindelijk heeft het me ook geïnspireerd om anderen te helpen die in een vergelijkbare situatie zitten.

Wie ben ik? Het liefst geef ik je een opsomming van allerlei mooie eigenschappen die ik bezit. Dan schets ik een beeld van iemand die haast volmaakt is en het allemaal erg goed voor elkaar heeft. Daarin maak je gelijk kennis met mijn liefde voor schoonheid! Schoonheid zit in zoveel dingen: een klein vogeltje dat land op een bevroren blad, fonkelende sterren in een donkerblauwe hemel en…jij! Schoonheid zien in mensen is een van de mooiste dingen die ik in mijn werk beleef. Ik word er enthousiast van om deze schoonheid van eigenschappen, emoties en idealen te ontrafelen en zichtbaar te maken voor jou en je (toekomstige) werkgever. Natuurlijk zien we imperfecties in ons gedrag en leven, maar daaronder schuilt vaak een kracht of verlangen. Het is mijn missie om dit zichtbaar te maken en het te belichten vanuit de positieve kant. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen plezier in werk kan hebben, mits je doet waarvoor je bedoeld bent.

Ik heet Susanne en dat betekent ‘lelie’. Mijn inspiratie haal ik uit mijn geloof, experts in mijn vakgebied en uit de schoonheid van dingen die ik zie en hoor. In de ochtend breng ik op fiets mijn drie kinderen naar school. Als ik weer thuis kom, start ik mijn computer en daarmee mijn werkdag op. Hopelijk staat er straks weer een klant of collega voor de deur, want ik heb graag mensen om me heen. Heerlijk vind ik het om gesprekken te hebben over waar jij naartoe wilt. Om drijfveren en talenten zichtbaar te maken, zodat jij verder komt. Het maakt je zoveel meer zelfbewust en gelukkig. Zelf ben ik ook door schade en schande wijs geworden. Zoals ik hiervoor al vertelde, deed ik in het begin van mijn loopbaan werk dat niet bij mij paste en toen ervaarde ik wat dit met je kan doen. Wat het kan betekenen voor je zelfvertrouwen, voor je mentale en fysieke gezondheid. Uit verlangen naar meer, rondde ik, terwijl ik al werkte, de opleiding HBO Human Resource Management af. Vanaf daar ging het steeds beter! Na jaren van werkervaring binnen HRM zocht ik naar meer. Naar verdieping in gesprekken en impact in persoonlijke levens. En zo werd ik loopbaancoach, waar ik trouwens ook nog een aanvullende opleiding voor volgde. Vervolgens ben ik DISC Gedrag & Drijfveren gecertificeerd. In september 2023 ben ik begonnen aan de premaster Arbeid- en organisatiepsychologie. 

Mensen die mij kennen omschrijven mij als emphatisch, verbindend, rustig, krachtig en analytisch. In mijn vrije tijd vind ik het fijn om met vrienden en/of familie af te spreken. Ik sta graag in de keuken om de heerlijkste gerechten voor ze te maken. Mijn plan is nog om ooit een poster te ontwerpen voor in de keuken waar ik zelf op sta met de tekst: ‘my kitchen, my rules’. Dat het maar even duidelijk is. Het is mijn ‘gebied’ zegmaar en ik ben daar behoorlijk fanatiek en nogal een solo-artiest. Daarnaast tennis ik en heb ik mijn oude liefde weer nieuw leven ingeblazen door schilderles te gaan volgen.

Werk jij, net als ik ooit deed, in een baan waarin je je ongelukkig voelt? Wil je wel iets anders en ben je het zat om niet te weten welke richting je dan moet kiezen? Meld je dan hier aan voor een gratis ‘wegwijs-sessie’, waarin we aan de slag gaan met jouw loopbaanvragen.