Werkgeluk

 

Zoals de nieuwste mode zichzelf elk seizoen opnieuw uitvindt, is ook onze mening en kijk op maatschappelijke zaken onderhevig aan de gedachtes van deze tijd.

Neem bijvoorbeeld de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen en hoe we hier met z’n allen (oke, de meesten van ons dan) een heel andere kijk op hebben dan 70 jaar geleden! Wist je dat vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam werden verklaard als ze trouwden? En dus niet meer mochten werken vanaf die tijd? Ik voel een mengeling van ontzetting en woede voor alle vrouwen die hiermee te maken kregen! Je zult maar gevangen zitten in een systeem dat je vrijheid zo inperkt. Ik ben zo dankbaar dat zowel mannen als vrouwen in alle vrijheid mogen kiezen hoe ze hun werk, gezin en vrije tijd inrichten.

Deze vrijheid zou kunnen leiden tot optimaal welzijn en geluk. Ook zo’n gedachte van deze tijd: geluk is ons levensdoel en comfort kan altijd verhoogd worden. De rauwe randen van het leven voelen we liever niet en heftige emoties als rouw en verdriet vinden we lastig bij onszelf en bij anderen; en dat zijn ze ook. Het streven naar geluk blijkt niet altijd een haalbaar doel, want het leven is grillig en niet maakbaar. 

Dan is er ook nog zoiets als werkgeluk. Ook een modegril van voorbijgaande aard? Misschien wel, maar toch geloof ik met mijn hele hart dat werkgeluk maakbaar is. Het is voor mij een van de doelen van loopbaancoaching. Ik zal je uitleggen wat het is en waarom ik het zo belangrijk vind. En dus ook waarom jij het belangrijk zou moeten vinden! 

Werkgeluk is voor mij dat je voldoening, plezier en motivatie ervaart in het werk dat je doet. Dat kan alleen als jij en je werkomgeving bij elkaar passen. Als je een ‘fit’ ervaart tussen jouw persoonlijke capaciteiten, kennis en drijfveren met het soort werk dat je doet en de identiteit van de organisatie waarin je werkt. Daarnaast is het horen bij een groep (collega’s) waar je je veilig voelt ook een heel belangrijk aspect dat bijdraagt aan werkgeluk. 

Natuurlijk blijft het balanceren, jij verandert, je omgeving verandert, misschien verandert zelfs de aard van je werk in de loop van de tijd. Maar toch: als je goed inzicht hebt in jouw persoonlijke capaciteiten, je drijfveren (datgene waarvoor je in actie komt), je behoeften (bijvoorbeeld veel contact met mensen of zekerheid), ben je veel beter in staat om een baan te kiezen die echt bij je past. Om een baan te kiezen waarin je werkgeluk gaat ervaren. En last but not least: om tijdig ander passend werk te zoeken wanneer jij en je baan niet meer goed matchen.

Weet je waarom het zo belangrijk is dat jij werkgeluk gaat ervaren? Ten eerste, omdat je als mens met een doel op deze aarde bent. Je bent gemaakt voor iets. Zelf geloof ik dat er niks toevallig is aan jouw talenten en persoonlijkheid. Ik beperk het nu alleen tot werk, dit kun je veel breder trekken, maar als je van een vis verwacht dat hij in bomen klimt, zal hij zich altijd dom en incompetent voelen. Als je van een aap verwacht dat hij in bomen klimt: die heeft geen aansporing nodig, maar gaat het gewoon doen! Zo ook met jou: als je doet waarvoor je gemaakt bent, zul je je geschikt, voldaan en op je plek voelen. En: je wordt steeds beter in wat je doet.

Ten tweede heeft werkgeluk een belangrijk effect op jouw gezondheid en op die van jouw omgeving. Ja je leest het goed, het is niet alleen fijn voor jou. Natuurlijk ben je veiliger voor beroepsziekte nr. 1 (stress, burn-out) als je doet waarvoor je gemaakt bent. Het heeft een gunstig en merkbaar effect op je mentale en fysieke gezondheid. Een fijn gevolg is ook, dat jouw partner, kinderen, vrienden, familie etc. veel vaker de beste versie van jou zien. Omdat je in balans bent, ben je vriendelijker, behulpzamer en geduldiger. Deze gedragseigenschappen zijn belangrijke bouwstenen voor goede relaties. 

Dus: zorg voor een passende baan, ervaar werkgeluk en al je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon? Zo kort door de bocht werkt dat niet. Het is normaal dat het tijd en inspanning kost om de juiste baan terecht te komen. Werkgeluk is iets waar je aan kunt bouwen. Bouwstenen zijn bijvoorbeeld: het investeren in relaties met collega’s, persoonlijke ontwikkeling en regelmatig tijd nemen voor reflectie.

Voordat je ergens echt op je plek zit, moet je goed weten wie je bent en wat jij nodig hebt om te floreren. Het is voor mij één van de belangrijkste pijlers in loopbaancoaching om hier inzicht in te krijgen. Soms is er een traject van 6 sessies nodig om diepgaand inzicht te krijgen, maar het komt ook voor dat 1 of 2 gesprekken precies is wat je nodig hebt om in jouw roeping te gaan functioneren. 

Nog een laatste tip om mee af te sluiten: maak werk van je werk als je meer werkgeluk wilt ervaren en plan voor jezelf een periode (bijvoorbeeld een maand) waarin je reflecteert op jouw huidige werk en organisatie. Stel jezelf daarbij de vraag:

‘voor welk probleem wil ik de oplossing zijn?’

Ik hoop dat dit je verder zal inspireren om dichterbij jouw doel te komen.

 

 

      Liefs,

      Susanne