Wie de schoen past, trekke hem aan.

Wie de schoen past, trekke hem aan.

Wie de schoen past, trekke hem aan!

Eindelijk had ik een middag vrij. Ik was al tijden niet meer in de stad geweest, dus vond dit een goed moment om te gaan winkelen in Amersfoort.

In mijn hoofd passeerde steeds een setje droomschoenen, ik had ze eerder die week op internet gezien. Deze schoenen moest ik gewoon hebben dit seizoen. Mooie crèmekleurige instappers, ik zag het al voor me.


Zoals je misschien ook wel uit eigen winkelervaring weet: als je iets heel specifieks wilt hebben, heel graag wilt hebben, ben je geneigd om de eventuele nadelen te negeren.

Zo ging het dit keer ook bij mij. De schoenen gevonden, yes Toen ging ik passen. Ze stonden geweldig. Ze knelden wel een beetje. Intussen werd ik bejubeld door een tweetal ‘ambassadeurs’ van de schoenenwinkel, die standaard alles mooi vinden staan volgens mij. Ze stonden geweeeeldig! Ja dat zag ik ook wel, precies wat ik zocht. Intussen voelde ik mijn hak wel, maar m’n tenen niet meer. Een maat groter? Helaas uitverkocht. Ze lopen vast nog uit, zei ik tegen mezelf. Guess what: ik nam ze. Betaalde bij de kassa, verliet te winkel met gelukwensen van het tweetal.

Thuis voelde ik natuurlijk wel dat dat uitlopen niet zo werkte. De schoen ging aan, maar lekker liep het niet. Er lang op lopen betekende zeker blaren op mijn voet.
 

Hier wil ik de metafoor maken naar werk en loopbaan.
 

Je baan past, want je hebt ervoor gestudeerd. Je bent geschikt voor het werk, in ieder geval op papier. Het niveau klopt, de werkzaamheden kloppen, maar het wringt.

Het past je eigenlijk niet meer. Je krijgt er geen energie en voldoening meer van.

Mensen zijn net als een voet: je hebt een bepaalde vorm. Je bent een uniek wezen, met een eigen persoonlijkheid, talenten en motivaties. Te vaak proberen we onszelf aan te passen en te wringen in een baan die eigenlijk niet bij ons past.

Wat het gevolg is? Je voelt je ongelukkig in je werk, weet niet meer wat je wilt, hebt weinig energie om dingen te ondernemen. Je kunt er letterlijk ziek van worden.

Jaren geleden zat ik ook in deze situatie. Als een schoen die niet paste, probeerde ik mezelf in het begin van mijn loopbaan in een baan te wringen. Succesvol te zijn in iets waar ik echt niet voor gemaakt ben. Heb ik er veel geleerd? Dat zeker! Wat het mij koste? Een deel van mijn leven rondlopen met hartkloppingen en negatieve gedachten. Zelfs op mooie momenten met mijn familie of vrienden liet ik de gedachten over mijn werk overschaduwen (en dat was niet fijn). Uiteindelijk kostte het me ook mijn baan.

De oplossing begint bij weten wie je bent. Waar je talent ligt en welke drijfveren (motivaties) je hebt. Oftewel: waar jij van ‘aan’ gaat. Als je deze dingen van jezelf weet, heb je een gezond fundament. Je bent in staat om de juiste keuzes te maken als het aankomt op werk. Dit is precies waar loopbaancoaching jou bij helpt. Op deze pagina, kun je daar meer over lezen.

Zelf heb ik dit in de loop der jaren geleerd. Terugkijkend had ik me heel wat bloed, zweet en tranen kunnen besparen als een loopbaancoach op dat moment naar me had geluisterd en me had geholpen om te begrijpen wie ik ben en waar ik van ‘aan’ ga. Mijn droom is om zoveel mogelijk mensen te helpen om positief inzicht in zichzelf te krijgen, zodat ze kunnen gaan doen waar ze voor gemaakt zijn.
 

Denk je nu: mijn baan is ook als die schoen die net niet past?
 

Bespaar jezelf dan veel tijd en moeite en plan een gratis wegwijsgesprek om erachter te komen hoe jij met een beetje hulp van een loopbaancoach jouw ideale droombaan bereikt. Zie ik je snel?

Liefs, Susanne

 

 

Blog mei/juni 2023